Dolar 41,6990
Euro 48,6971
Altın 5.345,20
BİST 10.814,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Yağmurlu
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Çar 18°C
Per 17°C
Cum 20°C
Cts 19°C

İlgi ve şefkat lohusalık döneminin ilacı

Aileye katılacak her yeni bebeğin dünyaya geliş süreci kuşkusuz her aile üyesi için büyülü ve heyecanlı bir bekleyiş. Lakin bu süreç mutluluğun yanında kimi zorlukları da barındırıyor.

İlgi ve şefkat lohusalık döneminin ilacı
REKLAM ALANI
29 Temmuz 2024 18:48
123

Aileye katılacak her yeni bebeğin dünyaya geliş süreci kuşkusuz her aile üyesi için büyülü ve heyecanlı bir bekleyiş. Lakin bu süreç mutluluğun yanında birtakım zorlukları da barındırıyor. Bilhassa anne açısından çok hassas bir devir olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları, Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ, “Doğum sonrası anne, hormonal değişikler sebebiyle fizikî ve ruhsal olarak hassastır. Hasebiyle kimi durumlarda depresyon oluşabilir. Bu yüzden hem annenin hem de bebeğin bu devirde ilgi ve şefkate gereksinimi olduğu unutulmamalı” ikazında bulundu.

 

ARA REKLAM ALANI

Gebelik sürecinde annenin bedeninde birçok değişiklik olduğunu ve doğumdan sonraki birinci altı haftanın lohusalık periyodu olarak adlandırıldığını paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları, Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ, “Bu dönemde bebek ve anne birçok değişimle baş etmeye çalışır. Hamilelikte oluşan fizikî ve duygusal değişikler doğumdan sonraki 40 günde yavaş yavaş eski haline döner. Bu değişimlerin tümüyle eskiye dönmesi bir yılı bulabilir. Bu süreçte de birtakım ağrılar, rahimde kasılmalar yahut his durum bozuklukları yaşanabilir ve bu çok doğaldır” dedi.

 

Ten ve göz teması önemli 

“Anne ve bebek ortasındaki bağ, anne karnındaki bebeğin hareketleri ile başlayıp 9 ay boyunca gitgide artar ve doğumdan sonra doruk noktasına ulaşır” diyen Prof. Dr. Nermin Tansuğ, “Babanın da onların yanlarında olması ve bu anları paylaşması etkileşimi hızlandırır. Doğumdan sonra erken devirde anne ve bebeğin bir ortada kalması, anne ve yenidoğan münasebetinin süratlice başlamasını sağlar, ortalarındaki deri ve göz teması ilgiyi olumlu istikamette pekiştirir” sözlerini kullandı.

 

Annedeki dert bebeği etkiliyor 

Annenin dertli ya da öz inançsız ruh halinin bebek tarafından çabucak fark edildiğini anlatan Prof. Dr. Nermin Tansuğ, “Bu durumda bebek huzursuzlanır ve ağlar. Bebeğin daha sık ağlaması da annenin derdini artıran bir kısır döngü yaratabilir. Bu devirde babanın ve yakın etrafın destekleyici halleri anneyi yüreklendirir” dedi. Annenin maruz kaldığı majör değişikler sebebiyle kuvvetli bir süreç yaşadığının göz gerisi edilmemesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Nermin Tansuğ, “İleri periyotta çocukların kişiliklerinin ruhsal taraftan olumlu ya da olumsuz gelişmesi, büyük ölçüde anne ve babaların birinci günlerdeki tavırları ve bebekleri ile ortalarındaki alakalara bağlıdır” biçiminde konuştu.

 

Destek, süreci atlatmanın anahtarı 

Prof. Dr. Nermin Tansuğ, “Anne, bedeninde hormonal değişiklikler yaşarken bir yandan da sütünün gelmesi, göğüslerinin dolması, kanamalarının devam etmesi, vakit zaman karın ağrılarının olması, bu sırada bebeği sık emzirmek zorunda kalması, uykusuzluk, sütünün bebeğin beslenmesi için yetip yetmediği telaşı, bebeğin ağlamaları, bebekte gaza neden olabilen kimi sevdiği yiyecekleri yiyememesi yahut eskisi üzere sık kahve ve çay içememesi üzere etkenler annenin hayat kalitesini büyük ölçüde düşürür. Anne doğum öncesi bu sürece hazırlanmadıysa, gelişen korku ve gerilim ile baş etmekte zorlanabilir ve doğum sonrası depresyona girebilir” diyerek tekliflerini sıraladı; 

 

  • Öncelikle hem babanın hem de meskende anneye yardım edecek bireylerin doğum sonrası sürece hazırlanmaları ve bu doğrultuda anneyi rahatlatmaları gerekir. 
  • Anne de bahisle ilgili farkındalığını artırarak, yaşadığı bu değişikliklerin her lohusada olduğunu ve en kıymetlisi süreksiz olduğunu bilmelidir.  
  • Bebeğin uyuduğu vakitlerde annenin de uyumasının sağlanması hem anne sütünü artırır hem de dinlenebilen anne daha az korkulu olur. 
  • Anne ve babanın doğum ve bebek bakımı ile ilgili eğitim alması, yanlışsız emzirebilme üzere annenin daha öz inançlı olmasını sağlayacak yararlar yaratır.
  • Anneler unutmasın ki bu devir geçicidir ve kucağınızdaki bebeğiniz size verilen en büyük hediyedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,